top of page
  • Foto van schrijverMiriam Hockx

Kuttologie

Later als ik groot ben wil ik kuttoloog worden. Nee, ik bedoel geen gynaecoloog of bekkenfysiotherapeut of zoiets. Gewoon kuttoloog en daar hou ik vandaag mijn spreekbeurt over. Ik heb zes hoofdstukken en daarna is er ruimte voor vragen.


Hoofdstuk 1. Wat is een kuttoloog?

Een kuttoloog weet dus alles van kutten. Of, voor wie van moeilijke woorden houdt: van vulva's of geef het beestje een naam. Hij (maar meestal denk ik toch een zij) kan kutten -én de mens die aan de kut vast zit- van buiten en van binnen onderzoeken. Om vervolgens dus mensen die een kutblessure hebben opgelopen, snel en goed helpen bij hun return-to-play.


Hoofdstuk 2. Wat is een kutblessure?

Meeste kans op het oplopen van een kutblessure is een vaginale bevalling doen. Maar uiteraard zijn er meerdere manieren om een blessure op te lopen of klachten te ontwikkelen, waarbij ouder worden eigenlijk ook nooit echt helpend is. Dat geldt voor elk lichaamsdeel, zo ook hier. Hoofdstuk 3. Waarom wil ik kuttoloog worden?

Ik wil heel graag kuttoloog worden, omdat de wachtlijsten bij de geregistreerde bekkenfysiotherapeuten op veel plekken in Nederland zo bizar lang zijn, dat veel geblesseerden veel te lang moeten wachten voordat zij geholpen/ gerustgesteld/ behandeld/ getraind (op zowel aan- als ontspanning) kunnen worden. Als er niets verandert in de huidige structuur, neemt dit probleem alleen maar verder toe. Er lijken in de nabije toekomst meer bekkenfysiotherapeuten te stoppen namelijk, dan te starten. Ik heb getwijfeld of ik zelf anders bekkenfysiotherapeut zou worden, maar nee. Kutten vind ik gewoon echt het aller aller interessants en als (alleen) kuttoloog kan ik ook heel goed een groot stuk van het wachtlijstprobleem helpen oplossen denk ik.


Hoofdstuk 4. Hoe word je kuttoloog?

Om kuttoloog te worden moet je uiteraard exact weten hoe de kut in elkaar zit en wat eraan kan schelen. En natuurlijk moet je leren en oefenen hoe je kutproblemen op een rustige, respectvolle, empathische manier kunt bespreken, onderzoeken en revalideren. Dat is zéker niet niks en zal dus uiteraard de nodige tijd (maar geen ja-ren) en de nodige centjes (maar geen slordige 20.000 euro) kosten, maar dat heb ik er graag voor over.


Hoofdstuk 5. Waar kun je kuttoloog worden?

Nergens. In het buitenland bestaan diverse specifieke kuttologische opleidingen, maar in Nederland is er niks. De kut van binnen onderzoeken met een buitenlands diploma, dat mag niet.


Hoofdstuk 6. Waarom is er geen opleiding tot kuttoloog in Nederland?

Dat is een mysterie. Er zijn twee driejarige opleidingen bekkenfysiotherapie hier, waarin je als fysio dus heel veel kan leren over het bekken, inclusief de kut. Maar ook inclusief ál het andere dat zich op bekkengebied afspeelt (m/v/x). EN inclusief een masterlijke dosis wetenschap. Dat is natuurlijk prachtig en ik begreep dat heel lang ook best heel goed. Maar met de huidige tekorten begrijp ik er eigenlijk niets meer van. Veel te lijvig voor iemand die graag wil helpen, maar net als ik slechts een eenvoudige kuttologenroeping heeft.


Ik begrijp niet wat er tegen is om een korte(re), praktische opleiding -met uiteraard hele heldere criteria bij de voor- en achterdeur en een strak beroepsprofiel- op te zetten. Het gaat hier om zorg voor en door grote mensen. Met vanzelfsprekend een zeer duidelijk doel en met nóg duidelijker toestemming. Dat moeten we volgens mij niet spannender maken dan het is. De afspraken over inwendig handelen binnen de fysiotherapie, zijn voornamelijk afspraken binnen onze beroepsgroep zelf. Nu de situatie daarom vraagt en serieus schrijnend begint te worden, zouden we daar dus ook zelf wijzigingen moeten kunnen aanbrengen wat mij betreft.


Dit was mijn spreekbeurt. Zijn er nog vragen?


"Hoe oud kan een kuttoloog worden?"

Nou, ik hoop heel oud wel. Want de eerste oriënterende stapjes om een opleiding en beroepsprofiel te ontwikkelen, zijn inmiddels gezet en het ziet er doenlijk uit. Maar zorgvuldigheid boven alles natuurlijk en er zullen ongetwijfeld de nodige bureaucratische hordes genomen moeten worden, dus het zal nog wel een tijdje duren allemaal. En dan wil ik die opleiding dus zelf gaan doen ook uiteraard. En dan nog heul lang genieten van mijn werk als kersverse kuttoloog. Dus ja, heel erg oud graag.


Disclaimer:

Ik ben groot liefhebber van niet-ambtelijk taalgebruik en (flauwe) kutgrappen en mag dat graag inzetten om een onderwerp de aandacht te laten krijgen die het verdient. Maar uiteraard ben ik bloedserieus! Ik denk hier al lang over na, heb me ingelezen in stukken die in de verste verte geen blogjes zijn en heb er goed over gesproken met mensen, die veel meer verstand van zake hebben dan ik. Ik denk dat we echt op korte termijn iets moeten veranderen samen in de Nederlandse bekkenbodemzorg en wel met maar één reden: het welzijn van 'mijn meiden'. Weet zeker dat iedereen die mij kent dat direct zal (h)erkennen, maar toch even voor de zekerheid nog ;)


Heb je zelf vragen of suggesties nog na deze spreekbeurt? Heel graag!



637 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page